Hoefje 29, 1733 AB Nieuwe Niedorp | Einsteinstraat 14c, 1821 BZ Alkmaar | Afspraken mogelijk op diverse locaties in Heerhugowaard & Alkmaar

Nieuws

Terug

Hypotheekrente verlagen zonder boete: het is vaker mogelijk dan u denkt!

30 mei 2024 |
Hypotheken, 

De afgelopen jaren zijn de woningprijzen behoorlijk gestegen. Dit is vervelend voor starters, maar biedt kansen voor huiseigenaren om extra hypotheek op te nemen voor bijvoorbeeld een verbouwing, verduurzaming, of andere uitgaven. Zelfs als u geen behoefte heeft aan extra geld, is het slim om te bekijken of u uw maandlasten kunt verlagen. Er is namelijk een grote kans dat u - zonder boetekosten - uw rente kunt verlagen en/of de rentevaste periode kunt verlengen.

Er zijn twee mogelijkheden die soms ook kunnen worden gecombineerd:
 
1. Verlagen risicoklasse (schuld/marktwaardeverhouding)
Bij het aangaan van uw hypotheek kijkt de bank naar het risico dat zij loopt. Als de hypotheek hoog is ten opzichte van de waarde van uw woning, krijgt u een hogere rente (m.u.v. NHG). Gedurende de looptijd van uw hypotheek is de schuld waarschijnlijk gedaald en/of de marktwaarde van uw woning gestegen. Als gevolg hiervan kunt u in veel gevallen uw rentetarief (tussentijds) laten aanpassen, waardoor uw maandlasten per direct omlaag gaan. Meestal brengt de bank hiervoor geen kosten in rekening.
 
2. Rentemiddeling
Rentemiddeling betekent dat u de huidige rentevaste periode openbreekt en vervangt. Uw nieuwe rente is het gemiddelde van uw vorige rente en de actuele marktrente. De boete die u betaalt als u tussentijds uw rentevaste periode aanpast, wordt verwerkt in het nieuwe rentepercentage. U betaalt de boete dus niet in één keer, maar betaalt een iets hogere rente dan de actuele marktrente. Meestal brengt de bank hiervoor een bedrag tussen de € 150,- en € 250,- in rekening.
 
Zowel risicoklasseverlaging als rentemiddeling zijn alleen mogelijk bij uw huidige geldverstrekker. Rentemiddeling is onder andere mogelijk bij ABN AMRO Bank, Florius, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank, maar ook bij andere minder bekende geldverstrekkers.

Naast de kosten van de bank of geldverstrekker, heeft u mogelijk advieskosten van de adviseur. Deze worden bepaald aan de hand van de werkzaamheden en voorafgaand aan de opdracht tot omzetting met u besproken.

Als u de mogelijkheden wilt onderzoeken, kunt u ons natuurlijk altijd bellen of mailen voor een vrijblijvend gesprek en advies. Vaak zijn er wellicht andere (verbouwings- of verhuis) wensen die gecombineerd kunnen worden. Voor meer informatie kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met ons kantoor.