Hoefje 29, 1733 AB Nieuwe Niedorp | Einsteinstraat 14c, 1821 BZ Alkmaar | Afspraken mogelijk op diverse locaties in Heerhugowaard & Alkmaar

Nieuws

Terug

Heeft u in 2022 een schenking ontvangen? Wanneer moet u aangifte doen?

19 december 2022 |
Algemeen nieuws, 

Indien u in 2022 een schenking van meer dan € 2.274 heeft ontvangen, moet u hiervan aangifte doen. Dit bedrag geldt per schenker. Dat betekent dat u van verschillende personen € 2.274 belastingvrij mag ontvangen. Schenkingen die lager dan bovenstaande bedrag zijn, hoeft u niet aan te geven.

Indien u de schenking van uw ouder(s) ontvangt, ligt die grens bij € 5.677,-. Schenken beide ouders u iets? Tel dan de bedragen bij elkaar op. Ook al zijn uw ouders gescheiden. Dus geven ze samen meer dan € 5.677? Dan moet u aangifte doen.


Aangifte doen betekent níet altijd dat u schenkbelasting moet betalen
Soms is een schenking belastingvrij, bijvoorbeeld als u het geld voor uw eigen woning gebruikt. U moet dan wél aangifte doen om een vrijstelling aan te vragen. Op de website van de belastingdienst kunt u lezen welke situatie voor u van toepassing is.

Geen bericht van de belastingdienst:
U bent verplicht om uw schenking aan te geven, ook al krijgt u geen bericht van hen. Aangifte doen kan op elk moment van het jaar. Doe het wel vóór 1 maart van het jaar ná de schenking.

2023 - gevolgen vrijstelling eigen woning voor schenking in aaneengesloten kalenderjaren
Het kabinet heeft plannen om de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning te verlagen per 1 januari 2023 en af te schaffen in 2024. Krijgt u deze schenking in 2022 voor de 1e keer, maar niet het volledige belastingvrije bedrag? En krijgt u de schenking verdeeld over meerdere aaneengesloten kalenderjaren? Dan heeft dit al gevolgen voor uw vrijstelling voor de eigen woning in 2023.

Krijgt u in 2022 voor de 1e keer een schenking voor uw eigen woning? En wil dezelfde schenker u in 2023 nog een aanvullende schenking doen voor uw eigen woning? Dan kunt u voor die schenking in 2023 nog gebruikmaken van het overgebleven deel van de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning. De eenmalig verhoogde vrijstelling voor de eigen woning is € 106.671 als u de 1e schenking in 2022 krijgt.

Het maakt niet uit of u dit jaar een belastingvrije schenking krijgt die hoger of lager is dan de jaarlijkse vrijstelling in 2022 (€ 5.677 voor een schenking van uw ouder(s) en € 2.274 voor een schenking van andere personen). Wel moet u voldoen aan de voorwaarden en de vrijstelling in 2022 én 2023 aanvragen in de aangifte schenkbelasting.

In 2023 hebt u naast het overgebleven deel van de eenmalig verhoogde vrijstelling, ook nog recht op de jaarlijkse vrijstelling in 2023 (€ 6.035 voor een schenking van uw ouder(s), € 2.418 voor een schenking van andere personen).

Bekijk een voorbeeld van de maximale vrijstelling

Krijgt u de schenking voor de eigen woning in 2022 voor het eerst van uw ouder(s)?
Dan mag u een deel van schenking besteden aan iets anders dan de eigen woning. Wij noemen dit 'het vrij te besteden bedrag'. Dit bedrag is in 2022 € 27.231.

Is de schenking die u in 2022 krijgt van uw ouder(s) lager dan € 27.231 en doet u een beroep op de vrijstelling voor de eigen woning? En krijgt u in 2023 het overgebleven deel van de eenmalig verhoogde vrijstelling plus het jaarlijkse belastingvrije bedrag in 2023? Dan mag u in 2023 alleen het bedrag van de schenking die u kreeg in 2022 vrij besteden plus het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling in 2023.

Als u meer besteedt aan een ander doel, betaalt u over het meerdere schenkbelasting.

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan vrijblijvend contact met ons op.