Hoefje 29, 1733 AB Nieuwe Niedorp | Einsteinstraat 14c, 1821 BZ Alkmaar | Afspraken mogelijk op diverse locaties in Heerhugowaard & Alkmaar

Nieuws

Terug

Boetevrij aflossen; er is meer mogelijk dan u denkt!

28 november 2022 |
Hypotheken, 

Loopt uw hypotheek al een tijdje en heeft u er al een tijd niet naar omgekeken? Grote kans dat u -zonder boetekosten onbeperkt kunt aflossen en/of uw rentetarief kunt verlagen.

Er zijn een aantal mogelijkheden die soms ook kunnen worden gecombineerd:

1. De afgelopen maanden is de hypotheekrente behoorlijk gestegen. Woningeigenaren die de hypotheekrente in het verleden voor langere tijd hebben vastgezet voor een laag tarief hebben hier gelukkig geen last van. Sterker nog; als gevolg van de hogere marktrente kan vaak meer boetevrij worden afgelost op uw hypotheek dan de gangbare 10/20% van de hoofdsom. Dat komt omdat uw geldverstrekker in dat geval geen nadeel ondervindt van de extra aflossing.

Extra aflossingen zorgen ervoor dat uw maandlasten dalen, en ook de betaalbaarheidsrisico’s in geval van arbeidsongeschiktheid/werkeloosheid/pensioneren afnemen. Bij een lagere schuld bent u ook minder gevoelig voor rentestijgingen in de toekomst (als uw rentetermijn afloopt). Kortom; er is veel voor te zeggen om extra af te lossen. Voordat u extra aflost is het verstandig om alle overwegingen te maken zodat u zeker weet dat u het geld (blijvend) kunt missen. Misschien zijn er andere (verbouwings- of studie/consumptieve) wensen die hierop invloed hebben.

2. Verlagen risicoklasse (schuld/marktwaardeverhouding)
Als gevolg van een eventuele aflossing op uw lening, wordt de verhouding tussen de schuld (hypotheek) en de waarde van de woning gunstiger (minder risicovol) waardoor u mogelijk in aanmerking komt voor een lager rentepercentage (ook als uw rente al vast staat!)
Bij het aangaan van uw hypotheek kijkt de bank naar het risico wat zij loopt. Als de hypotheek hoog is ten opzichte van de waarde van uw woning, krijgt u een hogere rente (m.u.v. NHG). Door (extra) aflossingen is de schuld gedaald en/of de marktwaarde van uw woning gestegen. Als gevolg hiervan kunt u in veel gevallen uw rentetarief (tussentijds) laten aanpassen waardoor uw maandlasten per direct omlaaggaan. Meestal brengt de bank hiervoor geen kosten in rekening.

Als u de mogelijkheden wilt onderzoeken kunt u natuurlijk contact opnemen voor een vrijblijvend advies.