Hoefje 29, 1733 AB Nieuwe Niedorp | Einsteinstraat 14c, 1821 BZ Alkmaar | Afspraken mogelijk op diverse locaties in Heerhugowaard & Alkmaar

Nieuws

Terug

Wat is de verwachting van de hypotheekrente voor de tweede helft van 2022?

04 juli 2022 |
Hypotheken, 

Wat gaat de hypotheekrente doen in 2022? De eerste helft van dit jaar is de hypotheekrente flink gestegen, maar inmiddels stabiliseert de rente. De hoge inflatie en de oplopende rentes zijn voor geldverstrekkers aanleiding geweest om de hypotheekrente te verhogen. Dit is versterkt door de Russische inval in Oekraïne. Inmiddels verhogen minder geldverstrekkers hun tarieven en dit komt door stabilisatie van de rente op de kapitaalmarkt. Blijft dit zo in de tweede helft van 2022 of zit er nog een verdere stijging aan te komen? En wat betekent dit voor jouw hypotheek? W&Z! legt het je graag uit.

Hypotheekrente versus inflatie

De inflatie is op dit moment hoog. Dit heeft alles te maken met het economisch herstel na de coronacrisis. Daarnaast is de hoge inflatie ook te wijten aan de sancties die Rusland zijn opgelegd vanwege de oorlog in Oekraïne. Internationale handelsstromen zijn verstoord en ook de prijzen voor energie en andere grondstoffen rijzen de pan uit. Dit leidt tot een nog hogere inflatie en dit is voor iedereen voelbaar in de portemonnee.

Europese Centrale Bank grijpt in

De Europese Centrale Bank (ECB) grijpt vanwege deze hoge inflatie fors in. Waar de rente eerst laag is gehouden, geld lenen aantrekkelijk is gemaakt en schulden van bedrijven en overheden zijn opgekocht, verhoogt de centrale bank de beleidsrente vanaf juli 2022. Dit zorgt voor een afkoeling van de economie én een stijging van de hypotheekrente. Banken kunnen vanaf dat moment moeilijker aan geld komen om dit vervolgens uit te lenen aan klanten. Dit resulteert in een stijging van de hypotheekrente. Bij sommige aanbieders is de rente inmiddels meer dan verdubbeld.

Hoe gaat het verder in 2022?

In juli 2022 verhoogt de Europese Centrale bank dus de beleidsrente en dit wordt de komende maanden verder opgevoerd. Daarnaast stopt ook het programma om schulden van overheden en bedrijven op te kopen. Experts verwachten dat dit de hypotheekrente verder opstuwt. Tegelijkertijd heeft dit ook een positieve uitwerking op de spaarrente en pensioenen. Wel wordt de stijging van de hypotheekrente enigszins gedempt, want bedrijven en overheden zijn gewend om goedkoop geld te lenen. Daarnaast zijn er in Nederland heel wat aanbieders van hypotheekaanbieders die met elkaar concurreren en dus worden grote banken gedwongen om hun rentes te verlagen of een stijging te beperken.

Hypotheekrente is historisch laag

Een stijging van de hypotheekrente is aanstaande, maar nog steeds is de hypotheekrente historisch laag. Wil je iets doen aan je hypotheek, dan adviseren we je om dit zo snel mogelijk te doen. De hypotheekrente gaat deze zomer ongetwijfeld oplopen en ook het acceptatiebeleid van geldverstrekkers wordt aangescherpt. Daarom komen we graag voor je in actie om jouw hypotheek zo goed mogelijk te regelen. Het eerste gesprek is altijd vrijblijvend en verplicht je tot helemaal niets!