Hoefje 29, 1733 AB Nieuwe Niedorp | Einsteinstraat 14c, 1821 BZ Alkmaar | Afspraken mogelijk op diverse locaties in Heerhugowaard & Alkmaar

Nieuws

Terug

Stijgende hypotheekrente: waarom nu je hypotheek oversluiten?

03 februari 2022 |
Hypotheken, 

De afgelopen twee jaar hebben veel mensen geprofiteerd van de lage hypotheekrente. Sinds een aantal maanden stijgt de rente met kleine stappen. Dit stelt mensen voor de uitdaging of het wel interessant is om de hypotheek nu nog over te sluiten. W&Z! geeft je belangrijke redenen waarom het loont om nu in actie te komen.

Je profiteert van een lage hypotheekrente
De huidige hypotheekrente is nog steeds historisch laag. Op dit moment ligt de rente tussen de 0,9 en 2 procent. En dat is een forse verlaging ten opzichte van een aantal jaren geleden toen je met gemak 4 tot 7 procent rente betaalde over het afgesloten hypotheekbedrag. Het exacte percentage hypotheekrente is afhankelijk van je hypotheekvorm, de looptijd van de hypotheek en de waarde van je huis.
 
Je komt in aanmerking voor een lagere rente dankzij gestegen huizenprijzen
Hoe harder de waarde van je woning stijgt, hoe minder risico een bank loopt. En dat pakt gunstig uit voor jou! In dit soort situaties wordt er dan ook gerekend met lagere rentes en dus is het altijd interessant om uit te zoeken welke bank het beste aansluit op je huidige woningwaarde.
 
De aflossingsvrije hypotheek is aantrekkelijk vanwege lage maandlasten
De aflossingsvrije hypotheek is langere tijd niet in trek geweest vanwege aangescherpte belastingregels. Heb je vóór 2013 een aflossingsvrije hypotheek afgesloten? Dan heb je nog steeds recht op een aflossingsvrije hypotheek met behoud van hypotheekrenteaftrek! Bij nieuwe hypotheken is het ook vaak mogelijk een (groot) deel aflossingsvrij af te sluiten. De rente is dan echter niet fiscaal aftrekbaar. Het resulteert wel in lage(re) maandlasten.
 
De oversluitkosten zijn goedkoper geworden
Het oversluiten van je hypotheek is de laatste jaren voordeliger geworden. Natuurlijk betaal je advieskosten en ben je geld kwijt aan de notaris en voor het laten taxeren van je woning. Wel zijn notariskosten de afgelopen jaren fors goedkoper geworden, vooral dankzij de toegenomen concurrentie. Daarnaast zijn ook de taxatieregels veranderd waardoor ook een desktoptaxatie (voordeliger) nu tot de mogelijkheden behoort.
 
De nieuwe rente is vast te zetten voor een langere periode
Het is zonde om nu je hypotheek niet over te sluiten, want hoe langer je wacht, hoe hoger de hypotheekrente uitpakt. En dat terwijl je de hypotheekrente voor 10, 15 of 20 jaar kan vastzetten. Je profiteert dus jarenlang van een scherpe rente op je hypotheek!
 
Hogere hypotheekrente = lagere boeterente
Is je huidige hypotheek nog niet verlopen, maar wil je wel oversluiten? Dan krijg je te maken met een boeterente. Dit is het verschil tussen de rente die nu op je hypotheek rust en de huidige hypotheekrente. De boeterente stijgt naarmate dat verschil groter wordt. Stijgt de hypotheekrente, dan daalt ook de boeterente. Een goede reden om nu een offerte aan te vragen.
 
Neem contact op met W&Z!
Loopt je huidige hypotheek bijna af of vind je je maandlasten te hoog? Kom vooral in actie en vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan bij ons kantoor. We bekijken graag wat er mogelijk is in jouw situatie. Bel of mail ons voor het inplannen van een afspraak.