Hoefje 29, 1733 AB Nieuwe Niedorp | Einsteinstraat 14c, 1821 BZ Alkmaar | Afspraken mogelijk op diverse locaties in Heerhugowaard & Alkmaar

Nieuws

Terug

Rookmelderplicht vanaf 1 juli 2022: hoe zit het verzekeringstechnisch?

17 februari 2022 |
Verzekeren, 

Vanaf 1 juli 2022 dient er op iedere verdieping van je woning een rookmelder aanwezig te zijn. Deze rookmelderplicht was al ingevoerd voor nieuwbouwhuizen, maar vanaf deze datum gaat deze maatregel ook gelden voor bestaande bouw. Een belangrijk gegeven, want wat zijn eigenlijk de consequenties als je geen rookmelder ophangt? Is dit voor een verzekeraar een reden om bij een eventuele brand niet uit te keren? We leggen het je graag uit en geven je daarnaast tips in je zoektocht naar een geschikte rookmelder.

Keert een verzekeraar uit bij geen rookmelders in huis?
 
Uit een rondgang bij diverse verzekeraars, blijkt dat de meeste vooralsnog uitkeren mocht er geen rookmelder in huis aanwezig zijn. De rookmeldersplicht wordt daarom voorlopig niet opgenomen in de polisvoorwaarden bij o.a de NH1816, Nationale Nederlanden en Klaverblad.
 
Waarom is een rookmelder belangrijk?
 
Een rookmelder is belangrijk, want het beschermt een volledig huishouden na het ontstaan van een brand. Hoewel je voorlopig gedekt blijft bij brandschade, is het wel degelijk zinvol om de juiste hoeveelheid rookmelders in huis op te hangen. Je redt er namelijk levens mee en ook de schadelast blijft beperkt. Dit betekent ook dat de premie van je opstal- of inboedelverzekering niet heel snel stijgt. Hoe hoger de schadelast door brand, hoe eerder een verzekeraar geneigd is om een premieverhoging door te voeren. Om die reden is het ook niet ondenkbaar dat verzekeraars er in de toekomst voor kiezen om premiekorting te geven wanneer je aan de rookmelderplicht voldoet.
 
Waar let je op bij de aankoop van een rookmelder?
 
Veel rookmelders lijken op elkaar en daarom is het niet eenvoudig te bepalen wat nu een goede rookmelder is. Er zijn rookmelders die werken op batterijen, maar je kan ook kiezen voor een set die je aansluit op het elektriciteitsnetwerk. Daarnaast heb je slimme en/of geschakelde rookmelders. Er is dus keuze genoeg in je zoektocht naar rookmelders voor thuis. Het is belangrijk dat rookmelders voldoen aan de Europese en Nederlandse eisen. Dit betekent dat een rookmelder altijd moet beschikken over een EN-14604 certificaat. Hanteer dit als leidraad in je zoektocht naar een of meerdere rookmelders.
 
Waar hang je een rookmelder op?
 
Het is belangrijk dat er op iedere verdieping een huis een rookmelder aanwezig is, maar waar hang je hem op? Plaats de rookmelder altijd in het zicht en monteer hem bij voorkeur aan het plafond. Doe dit niet op een tochtige plek en hang hem minimaal een halve meter van de muur op. Zorg dat er minimaal een rookmelder aanwezig is in de hal en op de overloop. En vooral ook op brandgevaarlijke locaties is het handig om een rookmelder op te hangen. Tot slot is het goed om te weten dat de meeste rookmelders minimaal 10 jaar meegaan. Controleer ze met enige regelmaat en houd ze vooral ook stofvrij.
 
Meer informatie
Wil je weten hoe het met jouw opstal- of inboedelverzekering zit? Lees de voorwaarden door van je woonverzekeraar of neem vrijblijvend contact op met ons.