Hoefje 29, 1733 AB Nieuwe Niedorp | Einsteinstraat 14c, 1821 BZ Alkmaar | Afspraken mogelijk op diverse locaties in Heerhugowaard & Alkmaar

Nieuws

Terug

Hypotheek voor duurhuurders: wat is er mogelijk?

28 februari 2022 |
Hypotheken, 

Betaal je minimaal een derde van je maandinkomen aan huur? Dan word je in de volksmond een duurhuurder genoemd. Als duurhuurder verdien je te veel om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar je verdient helaas te weinig om een huis te kunnen kopen. Een duurhuurder bevindt zich dan ook meestal in de vrije huursector. En dat is een hele uitdaging, want sparen is lastig en dus is het haast onmogelijk om een huis te kopen. Maar er is gelukkig goed nieuws voor 1.000 duurhuurders!

De deur voor een hypotheek gaat open voor 1.000 duurhuurders
 
Kan je aantonen dat je al jarenlang iedere maand keurig de huur betaalt? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een hypotheek, mits de maandlasten van je nieuwe huis lager uitvallen. De komende twee jaar is er een proef voor 1.000 duurhuurders waardoor je mogelijk toch in aanmerking komt voor een hypotheek. Dit klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren en daarom lichten we de voorwaarden toe in de volgende alinea.
 
Wat zijn de voorwaarden?
 
Ben je een duurhuurder en wil je weten of je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dit zijn de belangrijkste voorwaarden:

  1.  Je hebt een huurverleden van minimaal drie jaar (36 maanden). Dit moet je kunnen aantonen via een huurcontract.
  2. Je moet ook aantonen dat al drie jaar de huur netjes hebt betaald en ook mag er geen sprake zijn van een huurachterstand. Dit toon je aan via je afschriften of middels een verklaring van de verhuurder.
  3. Er is sprake van een stabiel inkomen en vermogen. Dit geldt ook voor flexwerkers en zzp'ers.
  4. De maandelijkse lasten van een toekomstige hypotheek zijn gelijk aan of lager dan de huur die je nu betaalt. Omdat je bij een hypotheek ook met andere woonlasten te maken krijgt, mag de leensom niet meer zijn dan 130 procent van de maximale hypotheek.

 Waar sluit je een passende hypotheek af?
 
Er zijn meerdere banken waar duurhuurders mogelijk in aanmerking komen voor een hypotheek. ING, BLG Wonen en Aegon bieden hypotheken aan voor deze doelgroep. Vanaf eind maart start ook Florius met hypotheken voor duurhuurders. Je hebt als duurhuurder dus de keuze uit meerdere aanbieders.
 
Ben je een duurhuurder? Bespreek met ons de mogelijkheden
 
Ben je iedere maand veel geld kwijt aan het huren van een woning in de particuliere huursector? We vertellen je graag of je in aanmerking komt voor een hypotheek en wat hiervoor nodig is. Bel of mail voor het maken van een vrijblijvende afspraak.