Hoefje 29, 1733 AB Nieuwe Niedorp | Einsteinstraat 14c, 1821 BZ Alkmaar | Afspraken mogelijk op diverse locaties in Heerhugowaard & Alkmaar

Nieuws

Terug

Hypotheekrente verlagen zonder boete, het is vaker mogelijk dan u denkt!

19 november 2021 |
Hypotheken, 

Loopt uw hypotheek al een tijdje en heeft u er al een tijd niet naar omgekeken? Grote kans dat u -zonder boetekosten- uw rente kunt verlagen en/of de rentevaste periode kunt verlengen…

Er zijn twee mogelijkheden die soms ook kunnen worden gecombineerd.

1. Verlagen risicoklasse (schuld/marktwaardeverhouding):

Bij het aangaan van uw hypotheek kijkt de bank naar het risico wat zij loopt. Als de hypotheek hoog is ten opzichte van de waarde van uw woning, krijgt u een hogere rente (m.u.v. NHG). Gedurende de looptijd van uw hypotheek is de schuld waarschijnlijk gedaald en/of de marktwaarde van uw woning gestegen. Als gevolg hiervan kunt u in veel gevallen uw rentetarief (tussentijds) laten aanpassen waardoor uw maandlasten per direct omlaag gaan. Meestal brengt de bank hiervoor geen kosten in rekening.

2. Rentemiddeling:

Rentemiddeling betekent dat u de huidige rentevaste periode openbreekt en vervangt. Je nieuwe rente is het gemiddelde van je vorige rente en de actuele marktrente. De boete die je betaalt als je tussentijds jouw rentevaste periode aanpast, wordt verwerkt in het nieuwe rentepercentage. Je betaalt de boete dus niet in een keer maar ene iets hogere rente dan de actuele marktrente. Meestal brengt de bank hiervoor een bedrag tussen de € 150,- en € 250,- in rekening.
Zowel risicoklasseverlaging als rentemiddeling zijn alleen mogelijk bij de huidige geldverstrekker. Rentemiddeling is onder andere mogelijk bij ABN AMRO Bank, Florius, ING, Nationale Nederlanden, Rabobank, maar ook bij andere geldverstrekkers die minder bekend zijn.
Naast de kosten van de bank/geldverstrekken heeft u mogelijk advieskosten van de adviseur. Deze worden aan de hand van de werkzaamheden bepaald en voorafgaand aan de opdracht tot omzetting met u besproken.

Als u de mogelijkheden wilt onderzoeken kunt u ons natuurlijk altijd bellen of mailen voor een vrijblijvend gesprek en advies. Vaak zijn er wellicht andere (verbouwings- of verhuis-) wensen die gecombineerd kunnen worden. Belt u ons even?